Dr. Burak Hacıhanefioğlu
polycysticovary.net internet sitesinde yer alan tıp içerikli yazı ve videoların tümü Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Burak Hacıhanefioğlu tarafından hazırlanmış olup, telif hakları yasal koruma altına alınmıştır. İzinsiz kaynak gösterilerek dahi başka bir yerde yayınlanamaz.
Tiroid bezinin fazla çalışması (hipertiroidi) adet kanamalarında gecikmeye ve kanama miktarında azalmaya neden olmaktadır. Tiroid bezinin fazla çalışmasına bağlı olarak adet kanaması miktarında aniden azalma ortaya çıkması erken menopoz değildir. Tiroid bezi fazla çalışan kişilerde genellikle uzun süren, miktarı az, lekelenme tarzında adet kanamaları görülmektedir.
Tiroid bezinin az çalışması (hipotiroidi) ise daha az enerji harcanmasına bağlı olarak vücut yağ oranının artmasına, yumurta gelişiminin ve yumurtlamanın durmasına, fazla miktarda, uzun süren adet kanamalarına, ve hamile kalmakta zorluk yaşanmasına neden olmaktadır.
Tiroid bezi hormonlarının az üretilmesine üreme çağındaki genç kadınlarda en sık Hashimoto hastalığı neden olmaktadır. Tiroid bezinin az çalışması durumunda görülen adet düzensizliği, tüylenme artışı, erkek tipi saç dökülmesi, kilo artışı şikayetleri polikistik over sendromu’nda da görüldüğü için bu şikayetlerle başvuran bir kişide kanda tiroid hormonlarının miktarına bakılmadan polikistik over sendromu olup olmadığı anlaşılamaz.
Tiroid bezi az çalışan kadınlarda polikistik over sendromu daha sık görülmektedir. Tiroid bezinin az çalışmasının neden olduğu enerji tüketimindeki azalma sonucunda zayıf bile olsalar vücutlarındaki yağ oranının fazla olması genetik (doğuştan) eğilimi olan kadınlarda polikistik over sendromu’nun ortaya çıkmasına yol açmaktadır.
Yukarıdaki resimde tiroid bezinden çıkan siyah renkli oklardan biri tiroid bezinin az çalışmasına bağlı olarak meydana gelen yağ dokusu artışını (yağlanma) göstermektedir. Yukarıdaki resimde tiroid bezinden çıkan diğer bir siyah renkli ok tiroid bezinin az çalışmasının erkeklik hormonlarına bağlanarak onları etkisiz (nötr) hale getiren madde olan Sex Hormon Binding Globulin’in (SHBG) daha az miktarda üretilmesine neden olduğunu işaret etmektedir.
Tüylenme artışı, adet düzensizliği, erkek tipi saç dökülmesi ve sivilce şikayetleri olan bir kişide eğer kan tahlilinde erkeklik hormonlarının miktarları normal bulunursa tiroid bezinin az çalıştığından şüphe edilmelidir.
Bunları da İnceleyin;