Dr. Burak Hacıhanefioğlu
polycysticovary.net internet sitesinde yer alan tıp içerikli yazı ve videoların tümü Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Burak Hacıhanefioğlu tarafından hazırlanmış olup, telif hakları yasal koruma altına alınmıştır. İzinsiz kaynak gösterilerek dahi başka bir yerde yayınlanamaz.
Polikistik over sendromu olan kadınların yaklaşık yarısında çeşitli derecelerde insülin direnci görülmektedir. Polikistik Over Sendromu’ nda insülin direnci veya şeker hastalığı olan kadınlarda genital bölgede (Vajina, Vulva) tekrarlayan mantar enfeksiyonları daha sık görülmektedir.
1-Mantar enfeksiyonu genellikle bozulmuş süt kıvamında beyaz renkli akıntı, kızarıklık, şişlik, kaşıntı ve yanma hissi şikayetlerine neden olmaktadır. Bu şikayetlerin hepsi bir kişide ortaya çıkabilmekte ya da şikayetlerden sadece bir tanesi görülmektedir. 2-Mantar enfeksiyonu smear testi ile tespit edilir. Bu enfeksiyona en sık Kandida albicans (candida albicans) adlı mantar çeşidi neden olmaktadır. Smear testi ‘nde muayene sırasında rahim ağzından çubuk şeklinde, ince bir fırça yardımıyla akıntı alınır. Bu akıntı cama sürülerek mikroskop altında incelenir. Mikroskop incelemesinde (Patoloji) enfeksiyona neden olan mantar tespit edilir. 3-Polikistik over sendromu olan kadınların bir kısmında akıntı, kızarıklık, şişlik, kaşıntı ve yanma hissi şikayetleri sık sık tekrarlamaktadır. Bu duruma genellikle dirençli bir mantar çeşidi olan Kandida glabrata (Candida glabrata) neden olmaktadır. Mantar çeşidinin teşhisi vajen kültürü testi ile yapılır. Vajen ve rahim ağzı (serviks) kültürü testinde rahim ağzı ve vajina bölgesinden çubuk şeklinde, ince bir fırça yardımıyla akıntı alınarak bir besiyeri şişesine konulur. Mikrobiyoloji laboratuvarında besiyerinde üreyen mantarın özelliklerine bakılarak Kandida glabrata (Candida glabrata) olup olmadığı tespit edilir. 4-Polikistik over sendromu olan kadınlarda dirençli, tekrarlayan mantar enfeksiyonu tedavisinin temel amacı öncelikle altta yatan insülin direncinin düzeltilmesidir.∗İnsülin direncinin tedavi edilmesine bağlı olarak mantar enfeksiyonuna zemin hazırlayan ortam ortadan kalkmaktadır. Kötü hijyenik ortam ve ıslaklık (nem) mantar üremesini arttırmaktadır. Kötü hijyenik şartlar düzeltildikten (günlük ped kullanımının bırakılması gibi) ve kuru ortam sağlandıktan sonra insülin direnci tedavisi ve antibiyotik tedavisi birlikte uygulandığında mantar enfeksiyonu tedavi edilebilmektedir.
Bunları da İnceleyin;
Polikistik Over sendromu’nda Saç Dökülmesi ve Tedavisi
Polikistik Over Sendromu’nda İnsülin Direnci ve Şeker Hastalığı
Polikistik Over Sendromu’nda Sivilce ve Tedavisi
Polikistik Over Sendromu’nda Adet Düzensizliği ve Tedavisi
Doğum Kontrol Hapları ve Polikistik Over Sendromu
Polikistik Over Sendromu’nda Tüylenme Artışı ve Tedavisi