Doğum kontrol hapı kullanılması akciğerlere pıhtı yerleşmesine ve bacak damarlarında tıkanıklığa neden olabilmektedir.

Doğum kontrol hapı kullanılması akciğerlere pıhtı yerleşmesine ve bacak damarlarında tıkanıklığa neden olabilmektedir (1,2). Doğum kontrol hapları uygun olmayan kişiler tarafından (doğuştan pıhtılaşma bozukluğu olanlar) kullanıldığında kişinin hayatını kaybetmesine yol açabilmektedir. Bu nedenle bazı ülkelerde bazı doğum kontrol haplarının kullanılması yasaklanmıştır. (Bu paragrafın üzerini tıklayarak The Guardian ve Le Figaro gazetelerinde doğum kontrol haplarının polikistik over sendromu olan kişilerde neden olduğu ölümlerle ilgili haberlere ulaşabilirsiniz)

Doğuştan pıhtılaşma bozukluğu olan kadınların doğum kontrol hapı kullanması akciğerlere pıhtı yerleşmesine ve bacak damarlarında tıkanıklığa neden olabilmektedir. Polikistik over sendromu olan kadınların doğum kontrol hapı kullanması akciğerlere pıhtı yerleşmesi ve bacak damarlarında tıkanıklık ihtimalini polikistik over sendromu olmayan ve doğum kontrol hapı kullanan kadınlardan daha fazla arttırmaktadır (3).

Faktör V Leiden Trombofilisi, Antifosfolipid Antikor Sendromu, Protein C veya S eksikliği, Antitrombin III eksikliği en sık karşılaşılan doğuştan (genetik) pıhtılaşma bozukluklarıdır.

Doğuştan pıhtlılaşma bozukluğu nadir görülen bir durum olmayıp aklaşık olarak  20 kişiden birinde görülmektedir. Bu hastalıklar çoğunlukla belirti vermemektedir.  Daha önce geçirilmiş bir damar tıkanıklığı olan ve/veya ailesinde damar tıkanıklığı geçirmiş kişiler olan şişman veya fazla kilolu kadınların polikistik over sendromu tedavisi amacıyla doğum kontrol hapı kullanması sakıncalıdır.

Kaynaklar

1.The venous thrombotic risk of oral contraceptives, effects of oestrogen dose andprogestogen type: results of the MEGA case-control study. Van Hylckama Vlieg A, Helmerhorst FM, Vandenbroucke JP, Doggen CJ, Rosendaal FR. BMJ. 2009 Aug 13;339:b2921.

2.Different combined oral contraceptives and the risk of venous thrombosis:systematic review and network meta-analysis. Stegeman BH, de Bastos M, Rosendaal FR, van Hylckama Vlieg A, Helmerhorst FM, Stijnen T, Dekkers OM.  BMJ. 2013 Sep 12;347:5298.

3.Risk of venous thromboembolism in women with polycystic ovary syndrome: apopulation-based matched cohort analysis. Bird ST, Hartzema AG, Brophy JM, Etminan M, Delaney JA. CMAJ. 2013 Feb 5;185(2):E115-20.